előételek
Richy 2004.12.02. 17:46
BRASSÓI TÖLTÖTT TOJÁS CSŐBEN SÜTVE
Csirkesult vajas tesztaban. (6 szemelynek)
Füstölt tojás
Göngyolt sonka
Hagymás-sonkás bugyora
BRASSÓI TÖLTÖTT TOJÁS CSŐBEN SÜTVE
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1620 kJ / 430 kcal
Hozzávalók:
8 db főtt tojás 25 dkg juhtúró 8 dkg vaj 1 dkg tárkonylevél 2 g gyömbér 15 dkg póréhagyma 2 dl tejföl 1 db tojássárga 12 dkg reszelt sajt só
Elkészítése:
A tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk és hosszában ketté vágjuk. A sárgáját kivesszük, majd a juhtúróval együtt áttörjük. Sóval, apróra vágott tárkonylevéllel, reszelt gyömbérrel fűszerezzük és habverővel simára, krémszerűre keverjük. A megmosott póréhagymát vékony karikákra szeljük. Serpenyőben 4 dkg vajat hevítünk, a póréhagymát beletéve üvegesre pirítjuk, majd átöntjük egy tűzálló tálba és egyenletesen elterítjük. A főtt tojásfehérjét a túrótöltelékkel megtöltjük és a párolt hagymakarikákra szépen egymás mellé rakjuk. A tejfölt összekeverjük a tojássárgájával, kissé megsózzuk és belekeverjük a reszelt sajtot. A tojásokat ezzel a mártással leöntjük és a forró sütőbe tolva, szép pirosra sütjük.
Csirkesult vajas tesztaban. (6 szemelynek)
Csirkesult vajas tesztaban. (6 szemelynek) 1 grillcsirke (vagy 1 csirkemell + 2 csirkecomb sozva, sutoben megsutve) 1 cs. leveles vajas teszta1 dl tejfol, 6 szelet gepsonka 1 tojas, so, bors, petrezselyemzöld A csirkehust a csontjarol lefejtjuk, 6 nagyobb darabot felreteszunk, a tobbit aprora vagjuk, a tejfollel, soval, borssal, aprora vagott petrezselyemmel osszekeverjuk. A tesztat kinyujtjuk, es 6 db. 12x12 cm-es negyzetet vagunk ki belole Mindegyikre helyezunk 1-1 szelet sonkat, 1-1 darab csirkehust, majd a csirkepepet ratesszuk, es mint a turostaskat osszefogjuk a teszta sarkait. Felvert tojassal megkenjuk, es kozepes sutoben 25 percig sutjuk. En ugy szoktam talalni, hogy a tanyerra teszek egy salatalevelet, es arra teszem ra a batyut.
Füstölt tojás
Hozzávalók: 8 db főtt, tisztított tojás, fél l szójamártás, 2 evőkanál füstölt só, egy evőkanál cukor, egy evőkanál szezámolaj.
A fűszerekből pácot keverünk, és ebben a tojásokat 6-24 óra hosszat pácoljuk Hosszában félbe vagy négybe vágva, zöld saláta- vagy petrezselyemlevélen tálaljuk
Ínyencek a tojást főzhetik négypercesre.
Göngyölt sonka
Simara keverunk nyolc tojast egy evokanal tejfollel, csipetnyi soval, reszelt szerecsendioval meg 1-1 csokor finomra vagott snidlinggel, petrezselyemmel meg kaporral. ot deka vajon, kevergetve nem tul szaraz rantottat sutunk belole, majd negyfele osztjuk, es negy nagy szelet gepsonka kozepere, egy csikban rateritjuk. A sonkaszeleteket egyenkent osszegongyoljuk, tuzallo talra fektetjuk es tetejuket vajjal megkenjuk. A forro sutoben atmelegitjuk, de nem piritjuk meg. Ha gazdagabban akarjuk adni, akkor a sonkagongyoleget leontjuk ket deci tejfol meg egy tojassarga keverekevel, es ugy sutjuk meg a sutoben. Megint mas izu etelt kapunk, ha csak sajtszeleteket fektetunk a sonkagongyolegekre es csak annyi idore toljuk a sutobe, amig a sajt ra nem olvad.
Hagymás-sonkás bugyora
Hagyományos palacsintatésztát keverünk. Néhány fej lila hagymát apróra vágunk, belekeverjük a tésztába és így sütjük meg a palacsintákat. Vékonyra szeletelt gépsonkát (sonkaszalámit vagy egyszerűen párizsit) fektetünk a palacsintákba egy sorban. Az üresen maradó széleket ráhajtjuk a sonkaszeletekre és felcsavarjuk a palacsintát. (Így kis, tömzsi henger formájú butyrokat kapunk) Tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük, reszelhetünk rá sajtot, önthetünk rá tejfelt. Tálalás előtt sütőben melegítjük, hogy ráolvadjon a sajt, megszíneződjék a tejfel. Petrezselyemmel vagy aprított snidlinggel szórjuk meg. - Alkalmas előételnek (1-2 db/fő) vagy meleg vacsoraételnek (4-5 db/fő).
|