2004.11.26. 21:03
Hozzávalók (8-10 személyre):
1 narancs, 1 banán, 1 citrom,
2 mandarin
(vagy 1 kis doboz mandarinbefott),
1 kis doboz konzervananász,
fél liter könnyu vörösbor,
1 üveg száraz pezsgo,
fél dl konyak,
4 nagy kockacukor,
2 evokanál porcukor,
jégkockák.
Nagy, mély üvegtálat (vagy igazi bóléstálat) elokészítünk. A forró vízben megmosott narancs külso, sárga héját ledörzsöljük a kockacukrokkal, és a cukrot a tálba dobjuk. A meghámozott narancsot kis kockákra vágva hozzátesszük. Az ugyancsak hámozott és felkarikázott banánt, valamint a vékony szeletekre vágott citromot is hozzárakjuk. Kevés porcukorral meghintjük, és összeforgatjuk. Fél órára betesszük a hutoszekrénybe. Közben a konzervgyümölcsöket levüktol leszurjük. A leveket összeöntjük a konyakkal, majd a fél óra letelte után a gyümölcsökkel együtt a tálba öntjük. Végül ráöntjük a vörösbort, és befedve ismét betesszük a hutoszekrénybe. Legalább 2 napig érleljük. Közvetlenül fogyasztás elott a tál oldalát feldíszítjük narancshéjdarabkákkal, majd jó vastagon feltöltjük jégkockákkal. Beleöntjük a pezsgot, kissé összekeverjük, és a bóléspoharakban vagy mély kompótostálkákban azonnal szétosztjuk. Pezsgo helyett jéghideg ásványvízzel vagy hutött szódavízzel is felönthetjük. Ügyeljünk arra, hogy a gyümölcsökbol és a jégkockákból egyformán jusson mindenkinek.
|